Aku~

My photo
setiap orang ada cerita hidup masing-masing begitu juga aku...

Pages

-

“Duhai tuhan jika dengan melepaskan cintaku aku akan mewarisi kewarasan ku maka bialah aku menjadi begini seumur hidup ku..Duhai Tuhan.. Meskipun sudah bertahun dia mengikat tali cintaku tanpa sebuah makna..Biarkanlah cintaku tumbuh.. Biarkanlah ia semakin merekah dan mekar.. Meskipun aku telah layu dan mati..”

27 December, 2012

Haa!! 26 Disember

            Pejam celik pejam celik semalam genap ein 21 tahun.waa... tua dah.. but still smile... Bufday kali nie ein tak kesorangan ein di kelilingi dengan orang yang sayang ein dan orang yang ein sayang.. thanks you for those who wish my bufday...I'm happy sangat... saya tak kan lupe pada yang banyak bagi sokongan,kasih sayang and lain-lain.. korang memang the best! Thanks pada fwen yang gilak same2 tu... korg memang cool.. and all my girlfriends... awesome la korg nie.. pape pon bufday kali nie sangat best nasib baik tak kene tepung...
             Dan harapan saya,saya ingin mengubah kehidupan saya... semoga menjadi lebih bermakna... dan nak ade nur di dalamnya... amin... kite tak tahu bila kite mati.. jadi sediakan lah bekalan untuknya... i hope i can do it... beri lah sokongan dan galakkan... Love u alls!

"Oh Allah, when i
lose my hopes and plans, helps
me remember that you love for me is greaters than my
disappointments, and your plans for me are better than my
dreams"- Ali r.a.

"We must realize that allah has created us imperfect
so He does not expect perfection from Us.

But He does expect us
to try our best."

20 December, 2012

Tentang rasa...

*Aku belajar melupakan seseorang yang melupakan aku...
*Aku belajar memaafkan semua yang menyakiti aku...
*Aku belajar untuk jadi yang terbaik untuk orang yang aku sayangi...
*Tapi sesautu yang tak bisa aku pelajari yaitu: 
"harus belajar tersenyum disaat orang yang aku sayang menyayangi orang lain..."

12 December, 2012

suke!!

       Ape nie suke-suke... hehhehe ein tak tahu kenape dan kenape ein suka sangat cite yang pelakonnya "Beto kusyairy & nazim othman".. both of them pon handsome tapi bukan tu kot yang buat ein suke..tapi karektor yang dorg lakonkan funny and sweet...


Nazim othman
mesti korg kenal sape dia... sekarang dia semakin popular... ramai tanye nape ein tak minat aaron aziz kew or sape2 selain dia... jawapan ein senang sebab watak dia bila berlakon... memang la name pon berlakon... tapi cukup lah dia buat peminat dia terhibur...ein suke tengok watak nazim othman sebagai "Syamiel" dalam cerita Kau Yang Terindah... dalam cerita tu dia menjadi suami kepada alisya (nealofa). Watak dia sangat menarik minat ein. yela mane taknya memang ein suke laki camtu ego tapi sebenarnye sayang... no need to show of but enough only one person can feel it.. wah gitu... nanti korg try la search kat encik google cri cite nie.. best!



Beto kusyairy

     ha.... yang pon mesti korg kenal.... cerita yang ein first tengok cite "Juvana".. tapi watak dia tak menonjol sangat... tapi bile ein tengok cite "Aku Dia & Tong Sampah" & "Istanbul Aku Datang" memang best...  Sebab watak dia yang macho and always cool tu... Betul la orang cakap nak memegangkan watak tu memerlukan feel... mungkin muke dia sesuai dengan wataknya ayng cool and sometimes caring yang tak nampak... Tak rugi tengok watak yang di lakonkan... Dalam cerita "Jangan Ambil Padang Kami" beto ade jugak berlakon... dia jadi budak flat yang mana nak pertahankan padang mereka.... best cite tu...

Tapi biasalah semua orang ade minat dan suke orang yang berlainan... tapi ape pon kite same-same sokong industri filem kita... semoga lebih berkembang...

04 December, 2012

Target..

           Target ein tahun depan ein nak ade lesen... nak ade kete sendiri... umah ontheway... bak kate mama xpyah berharap sangat dekat suami... tah malas giler nak pk kawin.. menyerabutkan otak... tak semua orang paham jiwa ein.. first ein tak sure orang kong-2 second ein pantang orang push2... not me k... sabar jela... bak kate akak senior take time... ein muda lagi... belom sampai seru... kalu tak ade jodoh camne... dulu memang ein tak ley trime bile orang kite sayang tinggalkan kite but now i'm ready for whatever happen.. sebab ein dah rase ape itu sakit ape itu kecewa... so nothing da feel nie... ish malas la cite sal aty... tak suke...
            For now ein kene belajar sendiri... kesorangan... jangan berharap sangat pada orang kang ade yang mengungkit.. cukup la mempersoalkan ape dia beri dan ape kite penah beri.. sakit kot... so now aku hanye kejar ape aku mahu... membahgiakan keluarga aku itu adalah yang terbaik.. best in the world coz dorg yang bela aku dari kecik.... dorg lagi penting... so jage la keluarga korg... time ade mase nie try la luang mase dengan dorg... coz dorg tiada penganti.. . ^_^ heppi time...

03 December, 2012

Rindu

wah baru 1 ari adib tak ade kat umah da rindu... kalu tak pagi-pagi before pergi kerja mesti main dengan dia... dah 40 ari da... dah comel pon.... rindu kamu sangat-sangat sayang...

cak..  hehhehe
 hehehhe nganga mulut dia...
alah sengat pulak gambar nie..tp tetap comel gak kan sayang...
^_^

Tak sabar nak tunggu dia besar t ley main bolakan sayang...




26 November, 2012

ape tu cinta?...hah!!!

            ape tu cinta?...hah!!!



         Cinta... bagi aku gurauan dalam kehidupan...Kadang-kadang buat kita ketawa kadang-kadang buat kita terasa...yelah macam kecewa sakit sedih and lain-lain... dan gurauan yang buat kita memahami macam-macam emosi...KaLau yang mencantikkan Lukisan adalah Warna... maka yang mencantikkan KEhidupan adalah CINTA!...Tapi cinta ni macam hantu... semua orang percaya tapi tak semua yang akan jumpa!...

Kalau aku cintakan dia...Biarlah dia sendiri yang rase bukan sebab kata cinta dari aku tapi sebab rase cinta yang datang dari hati sendiri... baru ade keikhlasan disitu... wow.. ape aku tulis ... ok bye.. :p

22 November, 2012

berangan~

"Aku Dia & Tong Sampah"

 Best sangat cite nie... lakonan siti saleha dan beto... Suke watak beto.. cool je... tapi still comey... I like... sengeh sorang-sorang tengok cite nie.. sweet sangat... for me la.. kalu korang tak tahu la.. hehhehe pape pon tengok la...

Okey malam nie nak berangan lagi lah.. hehehhe

Enjoy this song k.. ^_+

13 August, 2012

Perubahan~

       Yang aku inginkan sekarang ialah perubahan dalam diri aku.. dulu aku jauh dengan diri mu ya allah tapi sekarang aku makin dekat dengan mu... memang dari kecik aku ingin sekali memakai jubah...  mula-mula agak berasa kekok tapi lame-lame aty ku tertarik dengan perubahan ini.moga iyanya berterusan... mungkin ini namenye hidayah... dan aku minta dia takkan pergi dan akan terus kekal... sesungguhnya aku banyak melakukan dosa. mungkin selama ini aku hanye menutup aurat dan menjaga solat... tapi aku lupe tok memikirkan perkara lain... dulu aku sangat jahil... tapi sekarang aku mohon kawan-kawan dan ahli keluarga menyokong dengan perubahan aku ini... tak semua orang mampu berubah... sebelum aku di ijab kabulkan aku perlu mengubah diri ku. agar mampu menjadi isteri solehah kelak nanti...

      Ingin ku buang semua cerita lame. tapi ku tak mampu... sering kali aku teringat... ustaz cakap jangan sesekali kamu berdendam tetapi tak salah kalu kite berjauhan dengan seseorang itu demi menjaga hubungan bersamanya... dan itu yang aku cube... ingin sekali aku buang rase dendam ini... aku benci sekali... kerana iya membuatku sakit... moga semuanya berjalan lancar.... mungkin selama ini aku hanya tau membaca al-quran tetapi aku xmengetahui maknenye tapi sekarang alhamdulillah... sesungguhnye dengan al-quran haty kite bertambah tenang...

     Tapi haty ku tersentuh bile melihat anak-anak yatim semalam... masih lagi kecil dan tidak tahu ape2... tapi mereka sudah kehilangan ibu dan ayah... bila mendengar tangisan seorang bayi haty ku sangat sayu... Tapi yang hidup pasti akan mati... aku ucapkan salam takziah kepada sahabat 1 ofis ku yang baru shaja kehilangan ayah tercinta.. moga rohnya tenang di sane~

Pape pon aku mintak maaf kan semua yang mengenali aku... ye dulu aku jahat, aku kejam, lg ape erk... entah.... tapi sekarang aku xnak dah macam dulu... sememangnye aku nak berubah.. so hope korg bagi sokongan... jangan lah perrendahkan aku... sememangnye aku hamba allah yang banyak melakukan kesalahan...

01 August, 2012

Yes!

Alhamdulillah... Doa saya dimakbulkan... mekasih ya allah.. so raye nie haty tenang.... sebab kerja da comfirm.. no more contract~ tadi time HR cakap xtahu nak nangis ke suke... sebab engat xdapat.. yela saya budak baru belajar... tapi dapat.... ^_^ thanks allah... mama papa mesti epi! ^_^
pape pon saya bersyukur~

23 July, 2012

lega~


After dengar taskirah pagi tadi akhirnya ein buat 1 image tok simpanan... ustaz cakap setiap manusia melakukan doa.tak de yang perfect.Beza antara kite dengan orang yang beriman ialah cara kite mengingati allah.Andai kate kite betol-betol mengingati dia mesti selepas kite buat 1 kesalahan kite akan berasa sangat kesal dan akan terus memohon ampun kepadanya... ein pon bukan manusia yang perfect... banyak melakukan dosa.. tapi selapas hari-hari diisikan dengan ajaran yang berlandaskan al-quran alhamdulillah haty dan jiwa ini mampu menerima dan mengikutinya.. cume mengambil mase untuk kite berubah... kite tak tahu bile kite mati.. dan sudah cukup ke ilmu kite untuk di bawa pada hari akhirat... renung-renungkan...

Akhirnya lega selepas sesi  interview tok kali kedua.. hope dapat la stay selamanya disIni... andai tidak dapat percaya la allah sentiasa menberikan kite yang terbaik... yang penting usaha! ^_^ lambatnye pukul 5... xsabar nak balik.. nak pergi bazaar..

Baginda Rasulullah s.a.w. pernah menegaskan dalam salah satu hadisnya yang bermaksud:

Bersegeralah lakukan amalan-amalan yang baik-baik (jika ia pada waktu siang jangan tunggu hingga menjelang malam yang gelap gelita), kerana ia akan menimbulkan fitnah.

Ia seperti seorang lelaki di mana pada waktu pagi dia seorang Muslim dan apabila menjelang petang atau malam dia menjadi seorang kafir pula, dia menjual agama kerana kepentingan dunia yang terlalu sedikit. (Hadis Sohih riwayat Imam Ahmad, Muslim dan Tirmizi daripada Abu Hurairah)

04 July, 2012

Nisfu Sya'ban

::: Salam Nisfu Sya'ban untuk semua umat islam di muka bumi ini... Di kesempatan ini saya nor ashikin dengan rendah hati dan seikhlas hati ingin memohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa..tergurau luar bqtasan..ade menyinggung mana2 perasaan..ada terkasar tingkah laku... Semoga kita ditetapkan iman dan sabar dalam menjalani liku2 hidup sehingga pulang kepadaNYA...
Pada malam ini, amatlah digalakkan supaya kita memperbanyak munajat kepada-Nya. Banyakkan berdoa dan mohonlah keampunan-Nya daripada dosa-dosa kita yang terlalu banyak itu.
Sesungguhnya, Allah tidak akan membiarkan kita hidup di muka bumi ini tanpa perancangan-Nya. Pada malam nisfu syaaban, Allah menyusun dan mengatur bilangan orang yang akan lahir dan yang akan meninggalkan dunia ini pada tahun ini. Begitu juga dengan amalan kita. Sebanyak mana yang telah kita lakukan, sebanyak itulah amalan yang akan diangkat. Pada malam ini juga rezeki manusia diturunkan ke dunia. Justeru, pada malam yang Allah bukakan pintu rezeki seluas-luasnya buat hamba-hamba-Nya ini, seharusnya kita tidak melepaskan peluang keemasan ini untuk meminta rezeki yang baik daripada Allah.
Banyakkan berfikir tentang masa depan kita di akhirat kelak. Sejauh manakah kita sebenarnya telah melaksanakan suruhan-Nya, dan meninggalkan larangan-Nya? Atau apakah sebenarnya kita masih leka dan terpedaya dengan kenikmatan dunia lantas melupakan tanggungjawab amar maaruf nahi mungkar yang bukan satu pilihan itu?
"Allah melihat kepada hamba-hambaNya pada malam Nisfu Syaban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci)."
(Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain)
Al-Albani mensahihkan hadith ini dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah. (jilid 3, .m.s. 135, cetakan: Maktabah al-Ma`arf, Riyadh)
Allah mengampunkan dosa hamba-hambanya yang bertaubat dan memohon keampunan pada-Nya pada malam ini kecuali dua golongan.
Golongan pertama ialah orang yang mensyirikkan Allah. Syirik termasuklah syirik jali (terang-terangan) mahupun syirik khafi. Syirik jali seperti menyembah berhala, memuja kubur dan memuja pantai. Antara contoh syirik khafi ialah mengatakan bahawa politik dan agama adalah dua perkara berbeza. Kenyataan seperti ini membawa maksud bahawa agama tidak dapat memandu manusia di muka bumi ini baik dari segi ekonomi, sosial mahupun rumahtangga, sebaliknya undang-undang buatan manusialah yang boleh mengatur kehidupan manusia. Ini menjadikan sebahagian besar daripada isi kandungan Al-Quran yang menyebutkan tentang peraturan hidup manusia, terabai.
Golongan kedua ialah orang yang berdendam dan tidak mahu memaafkan orang lain. Manusia umumnya jarang mahu memaafkan orang lain. Mari kita berfikir sejenak, apalah ertinya kita hidup serumah, sekampung, mengaku sebagai saudara seIslam namun tidak mampu memaafkan kesalahan orang lain? Allah adalah penguasa yang tiada manfaat pada-Nya apabila Dia mengampunkan hamba-Nya. Namun kita? Siapalah kita untuk menjadi orang yang cukup sukar untuk memaafkan?
Sekali lagi, marilah kita sama-sama menghidupkan malam nisfu syaaban dengan bermunajat kepada-Nya, moga Allah mengampunkan dosa-dosa kita dan mengurniakan keberkatan kepada rezeki kita. Tingkatkan amal, moga buku catatan baru ini lebih baik daripada yang sebelumnya.

~hanya share dari "perubatan.org."
 

30 May, 2012

song for u all~


Ein suke dengar lagu nie... korg dengar la.. lagu nie sedikit sebanyak memberi semangat tok ein... yela tipu la kalu sume orang tak penah sakitkan :) pape pon kite serah sume pade takdir....


^_^

28 May, 2012

3 niat tertunai...

Alhamdulillah... tertunai jugak 3 niat ein tok bulan 5 ni...
1- nak bagi mak ayah duit hasil first gaji
2- beli al - quran yang sekali dengan tafsir dan tajwid
3- beli baju "ni***" :)

         syukur sangat sebab dapat tunaikan sumenya... thanks tu mr"f" sebab belikan saya kasut sukan untuk jogging tiap-tiap sabtu petang minggu adik ein balik... cian dia semalam penat sebab kene lawan main badminton dengan ein and adik ein... mak dah berbunyi dah... "akak nanti kite pergi cari barang same-same..." mak yang di sane pon suh kami kumpul wit cepat-cepat... moga-moga sume berjalan lancar... dan ein pon kene la rajin buat OT.. hehhehe just azam ein, ein nak kurang marah-marah... tak tahu la nape kerap sangat naik angin... pujuk rayu sume tak layan sian sape ynag pujuk ein...
        Pagi nie datang ofis pon ngantuk... cian mr "f" ein.. pandu kete sorg-sorg.. sebab ein dah tdo dulu dalam kete sebelumsampai ofis... hehhehe okey la... ein sambung nanti ye.. ein nak sambung buat program... jadi programmer ni pening jugak kan.. ari-ari tengok huruf... buat gogo u can do it... xtahu ramai nak ajakan hehhehe ^_^

arini haty berbunga-bunga sikit


04 May, 2012

Third day...

      Arini second day keje kat tempat baru... dapat meja baru,pc baru.... best2... nie la tempat keje yang ein idamkan... kite orang rehat pukul 12.30 pm sampai pukul 1.30.. pastu solat berjemaah ramai-ramai kat ofis... pagi-pagi ade taskirah... banyak benda yang ein belajar melalui taskirah tu... solat asar pon kami jemaah... nanti 9/6 ade family day... now ein ngah slow-slow paham joomla... ein kene buat system... dulu belajar wat website je now wat system pulak... benda baru lagi belajar... yahooo!!!ein memang suke....
     explore benda baru emang ein suke... just pasni kene banyak wat research tentang system..
    okey la ein pon dah ngantok... ohh keje.. hehhehe


17 April, 2012

habis sudah tempoh praktikal ku~

Tamat sudah tempoh praktikal selame 3  bulan... Dan alhamdulillah lepas praktikal dapat keje terus di sebuah syarikat nie... thanks sebab dia carikan.. dan orang tu terus col and minta datang segera.. tapi sebab kat pejabat so esoknya baru pergi... ein syukur sangat... bukan ape.. now ein just fikir nak ringankan beban family ein... ein tak nak dorg susah... so kene la usaha...
Fuhh~ lega sebab da abis... tapi thanks tok sifu-sifu ein yang rajin dan sabar mengajar ein... dari ein tak tahu pape now dah tahu... rindu giler dengan gelak tawe korg... yela kat umah tak de sape-sape... tak best aw...tapi dengan korg perggh terbaik la.... well kitekan production adik beradik... hehhehhe ein takkan lupe sume kenangan dengan korg... walaw simple thing tapi sume tu tetap kenangan... sahabat always dengan kite cume dalam erti sahabt tetap ade hasat dengki... tu la ape yang sifu always ingatkan... nie lagi la nak keje...
Makin kite maju ke depan makin banyak dugaan yang datang... ein redha dengan dugaan yang datang... mungkin balasan tok kite or mungkin ade hikmah sume tu... yang penting sabar...
Hai hero-hore ein, ein doa korg berjaya lepas ni... korg kan cool~ hehehheh thanks to a.fizi, kak farah, rasyid,din,syafiq,aim,bob,panjang,na & afiq... korg memang terbaik...

nie jela yang boley jadi kenangan hehehe...
pape pon gud luck sume... ^_^

19 March, 2012

kosong~

Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong...kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong...kosong

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Kosong...kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong .. kosong 

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong...kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong...kosong

10 February, 2012

Sambut maulidur rasul kat masjid di rumah..

             Semalam balik dari keje terus mandi-mandi siap-siap nak pergi masjid... papa mama ajak ikut sekali.. katenye ade jamuan maulidur rasul... so aku pon siap-siap la... bile da pkai kain semayang mule la nak posing.. dengan mama pon same sekali... hehehhe aku biasa la tak sah kalu tak bergambar... semalam ramai gak orang datang kat masjid tu.. ade penceramah jemputan... mule-mule sampai masjid aku je orang muda yang ada... lepas mahgrib baru ramai datang.. 

             first time sambut maulud kat area kampung... dorg kat cni kalu ade jamuan ke dorg jamu dengan nasi ambang... lauk ye ayam kicap,tempe,mee goreng pastu nasi putih.. gaul sekali sume baru makan.. aku tak makan sebab tah la... pelik kot... hanye mama yang makan... papa lagi la tak makan.. sambil makan sambil borak.. ade kenal sorg nenek nie... umo dia dah 100 tahun... tua tu... 
         
         kate dia nak bagi umo panjang jangan makan benda masam minum ais... hish sume tu favourite tu.. hehehhe ala ajal maut sume kat tangan tuhan... tapi kite pon kene la usaha... so semalam dengar la ceramah kat masjid.. serba sedikit ade yang aku dengar.. dorg cakap bahase jawa... mane aku paham.. hehhehe xpe nanti belajar :)


nie la muke budak mane tah... abis camera rosak... muke papa tak dapat ambik.. papa tak mahu...


arinie ari jumaat... aduh malas nye nak pergi dataran shah alam... sok ade event.. so arinie kene pergi setup... pas jumaat kite owang da kene gerak..
k la bos da datang so sambung keje.. da....

09 February, 2012

thanks papa mama...

                  aku syukur sangat dapat mama papa yang caring.. aku tak makan satu umah bising.. hehehe lagi-lagi papa... mama pon... ari-ari sebelum pergi kerja kite owang wajib breakfast same-same.. yela.. kan nak pergi kerja papa anta.. balik papa ambik.. cian papa.. asyik ambik anta aku je.. susah bile lesen tak selesai lagi nie... mama pulak jadi peneman papa ke mane papa pergi.. sweet kan dorg.. nanti aku pon nak macam tu la.. hehehhe
                    so arinie pergi makan kat concord hotel... belakang hotel tu banyak hotel... so kami pon stop kat kedai tu... kami bertiga makan nasi lemak... alhamdulillah... bile dapat makan lua mean papa ku ber money... kalu tak papa mesti risaw.. sebab tak tahu nak bagi kami makan dengan ape.. penah je raya makan megi... tapi biasa la sume orang akan alami susah... tak sume orang selalu berada di atas... so jangan riak bile kamu berharta sebab tuhan mampu menariknya bile-bile mase... harta ku di dunia nie hanye keluarga ku.. tiada yang dapat gantikan mereka walawpon wang berjuta-juta...


nie la yang teristimewa bagi aku...
ha.. betol kan mane papa pegi mesti ade mama... tengok nak pergi bayar pon mama teman..hehhehe

nie pulak muke orang excited nak pergi kerja.. pantang nampak camera okey skit terus bergambar...
biasala orang nakal...
pape pon family always first.. so jangan lupe family ye kawan-kawan..
-da....-

_